allt för min syster

Vilken underbar film. Nästan lika underbar som boken. En riktig snyftare, jag storgrät. Bra musik, vackra bilder.

Anna är en designer baby, född endast för att rädda livet på sin storasyster som är sjuk i leukemi. När Anna är elva år är det meningen att hon ska donera en njure till systern. Anna vill inte, hon stämmer sina föräldrar för att få rätten att bestämma över sin egen kropp.


saker att se fram emot

# På onsdag har Alice i Underlandet premiär!

# I april kommer Lisa Bjärbo ut med sin första ungdomsroman Det är så logiskt alla fattar utom du.

# 24 augusti kommer tredje delen av Hungerspelen av Suzanne Collins ut.

bokrea

Igår började bokrean. Jag hittade inget särskilt, bara en film, Flickan vid stenbänken, en filmatisering av Maria Gripes skuggserie.

Från adlibris har jag beställt Matlagningstermer. Den ligger nog och väntar på mig när jag kommer hem efter lovet. ;)

en ö i havet

En ö i havet av Annika Thor

Utgiven 1996

Ungdomsbok

 

En ö i havet utspelas under andra världskriget och handlar om de judiska systrarna Steffi och Nelli. I augusti 1939 kommer Steffi och Nelli som flyktingar till Sverige. Deras föräldrar är kvar i Wien. Steffi och Nelli placeras hos varsin familj på en ö i Göteborgs skärgård. Där ska de stanna tills föräldrarna fått inresetillstånd till Amerika. Ett par månader skulle det ta, trodde pappa. Men månaderna går och inresetillståndet dröjer.

Nelli finner sig väl tillrätta, hon lär sig snabbt svenska och trivs i sin fosterfamilj, tant Alma och farbror Sigurd som har två barn, Elsa och John. I skolan blir hon populär och får många vänner. För Steffi är det svårare. Hon trivs inte särskilt bra hos tant Märta, och i skolan blir hon utfryst och mobbad.

Steffi gillar skolan. Hon drömmer om att bli läkare, precis som sin far. Hon vill fortsätta sin skolgång på läroverket inne i Göteborg, men tant Märta har inte råd att hålla henne inackorderad i stan.

Boken är kronologiskt skriven. När den börjar sitter Steffi och Nelli på tåget, ovetande om vad som väntar dem. Boken avslutas nästan ett år senare, och då har även Steffi funnit sig ganska väl tillrätta.

När Steffi först kom till ön tyckte hon att hon kommit till världens ände. ”Här finns bara hav och sten, här kan jag inte leva”, skrev hon i ett brev till sina föräldrar, ett brev som hon aldrig postade. Under bokens gång ändrar Steffi åsikt. Hon lär sig tycka om havet, tycker inte längre att hon befinner sig vid världens ände.

Den här boken berör mig djupt. Jag har läst den många gånger, och tänker ofta på den. Det är en sorglig bok, jag grät flera gånger när jag läste. Boken handlar också mycket om att behålla hoppet och modet även när det är som svårast.

Jag gillar verkligen den här boken. Den fastnar, man lär verkligen känna personerna, man lider med dem, gläds med dem och delar deras oro. En ö i havet tillhör mina absoluta favoritböcker. Jag rekommenderar den verkligen.

Det finns tre böcker till om Steffi och Nelli, Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. Det finns en TV-serie i åtta delar från 2003 som jag också rekommenderar.


RSS 2.0