sommar i bullerbyn



Första sommarlovskvällen i fredags och jag hängde i soffan och tittade på alla vi barn i bullerbyn. Filmen börjar med skolavslutning och slutar med att barnen springer iväg till höstterminens första dag. Däremellan går Bullerbybarnen och tittar på näcken, Lisa och Anna går och handlar och glömmer köpa jäst, kanfaliniment, havregryn och falukorv. Olle får sin hund Svipp, höet bärgas och barnen sover på höskullen, rovorna gallras och midsommar firas. Flickorna klättar över nio gärdsgårdar och plockar nio blommor för att drömma om vilka dom ska gifta sig med. Fast det är egentligen onödigt, dom vet redan vilka dom ska ha. Lisa ska ha Olle, Anna ska ha Bosse och Britta ska ha Lasse. På så vis kan dom bo kvar i Bullerbyn hela livet. Fint uträknat va? Vad killarna tycker om detta är en annan sak.


Jag älskar den här filmen, absolut en av mina favoriter. Jag älskar musiken, skådespelarna, bilderna och de starka färgerna. De vuxnas dialekt är en helt underbar småländska.

Little house in the Big Woods

Little house in the Big Woods  är Laura Ingalls Wilders första bok som kom ut 1932, då författarinnan var 65 år. Laura Ingallas Wilder beskriver utförligt ett år under sin barndom i Stora Skogen. Hon berättar om timmerstugan de bor i, hur de firar jul tillsammans med kusinerna, hur de kärnar smör och om hur tråkiga söndagar är. Man får också veta hur Lauras femårsdag firas, om björnar i trädgården och om när Laura och Mary för första gången får se en stad, Pepin. En annan sak som flera gånger tas upp i boken är hur Laura grämer sig över Marys vackra gyllene lockar, medan hon själv bara har tråkigt, brunt hår. Under sommaren i Stora Skogen ystas det ost, flätas hattar och skördas. Boken är vackert illustrerat av Garth Williams.

Det är tredje gången jag läser den här boken, den tål att läsas om och om igen, så också de andra lilla huset - böckerna. Och gillar man inte den här boken, finns det andra Lilla huset - böcker som man kanske tycker bättre om. I den här boken är huvudpersonen fem år, vill man hellre läser om Lauras tonårstid kanske man ska ge sig på By the shores of Silver Lake, och de efterföljande böckerna. Det finns också en bok om Laura som vuxen, On the way home, som är Lauras dagbok från när hon, hennes man Almanzo Wilder och deras dotter Rose reste till Mansfield för att där skapa sig ett nytt hem. Utöver dessa böcker som Laura Ingalls Wilder har skrivit finns det en massa andra böcker - skrivna av andra författare - som handlar om hennes dotter Rose, om Lauras mamma Caroline, Carolines mamma Charlotte och om Charlottes mamma Martha. Här kan du läsa mer om böckerna.


vill läsa

Åh, det är så mycket jag vill läsa. Min jag vill läsa - lista bara växer och växer. Ett urval från den:

Fortsättningarna på Ful av Scott Westerfeld
Sagan om isfolket, och andra böcker av Margit Sandemo.Håller på med Isfolket nr 15 nu, av 47 stycken. Så härligt med en så lång serie! Den tar inte slut i första taget, precis. Jag har räknat ut att om jag fortsätter läsa Isfolket i samma takt så kommer jag vara klara med den i oktober.
Oönskad av Gemma Malley. Verkar så himla bra, är också en dystopi, precis som Scott Westerfelds Ful-böcker.
Tretton ynka veckor av Lotta Olsson. Tredje boken om dagboksskrivande Lisa.
Den bästa hämnden av Anna Vikström.
Mikael Parkvalls Lagom finns bara i Sverige. Om språkliga myter.
MSN av Eva Salqvist.


Goda nyheter!

I augusti kommer äntligen den åttonde boken i Solveig Olsson Hultgrens serie om systrarna Andersson och deras barn. Spränga gränser heter den.

Kan knappt vänta! Vill läsa den nu!

RSS 2.0